Over de DrechtStadLoop

Algemeen

De DrechtStadLoop is een sfeervol hardloopevenement, met start en finish in het historische hart van Dordrecht, de oudste stad van Holland. De wegwedstrijd is populair bij zowel topatleten als recreatieve lopers, bij deelnemers van jong tot oud en bij de RaceRunners. De hoofdafstand is de halve marathon. De DrechtStadloop biedt ook prestatielopen van 10 km, 5 km en 3 km en jeugdlopen van 1000 m en 400 m. Tevens zijn er 5 km en 10 km bedrijvenlopen voor ons goede doel.

Veel lopers die trainen voor marathons, zoals de Rotterdam marathon, lopen mee met de DrechtStadLoop.

Topwegatleten en toptriatleten uit Duitsland en België en hardlopers van atletiekverenigingen uit de regio, zoals Fortius (Dordrecht) met Loopgroep Inner Circle Runners (Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht), AAA (Alblasserdam), Groene Ster (Zevenbergen), Olympia (Halsteren), PAC (Rotterdam), Passaat (Papendrecht), Sprint (Breda), Spirit (Oud-Beijerland), Typhoon (Gorinchem), liepen hier een PR, NR en zelfs een wereldrecord.

De parcoursen starten en finishen in de historische binnenstad, de halve marathon loopt over het eiland van Dordrecht, door de wijken en langs de Dordtse Biesbosch en het Wantij.

Zonder onze vrijwilligers, waaronder vele verkeersregelaars (ook Roparunteams) kunnen wij geen sportevenement organiseren. Zonder onze topsponsoren: AGRO DELTA, Albert Schweitzer ziekenhuis, COKD Kinderopvang, Da Vinci College, Dental Clinics, Zoomer Makelaardij, samen met de gemeente Dordrecht en vele ondersteunende bedrijven was de DrechtStadLoop onmogelijk. Hartelijk dank hiervoor!

Locatie: Statenplein, Dordrecht.

Geschiedenis

De geschiedenis van de DrechtStadLoop startte in 2006, toen de eerste editie van de toen nog Drechtstedenloop werd georganiseerd. Initiatiefnemer hiervan was Peter Slijkoord, voormalig wedstrijdatleet en atletiektrainer bij Typhoon in Gorinchem en Parthenon* in Dordrecht. Het parcours van de Drechtstedenloop liep door vijf van de Drechtsteden: Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Papendrecht, en over drie grote bruggen: over de Oude Maas, Noord en de Beneden Merwede. Deze loop werd van 2006 t/m 2011 georganiseerd. De organisatie was echter een enorme opgave, vanwege de afspraken die gemaakt moesten worden met vijf gemeenten en het Waterschap (o.a. over het gesloten houden van de bruggen) en vanwege het grote aantal benodigde vrijwilligers. In 2012 is het niet gelukt om de organisatie rond te krijgen.

In 2013 is een herstart gemaakt, weer met Peter als initiatiefnemer. Er is gekozen voor een parcours dat op het Eiland van Dordrecht bleef, wat de organisatie veel eenvoudiger maakte. De naam veranderde in DrechtStadLoop. Dit parcours is vlakker met veel kaarsrechte stukken. Hierdoor zijn snellere tijden mogelijk.

Vanaf 2006 tot heden is ons evenement gegroeid van 750 tot 2750 inschrijvingen. Hiermee zijn we een van de grootste wedstrijden in de Randstad, met internationale en regionale atleten. Op 3 november 2019 is door Duitse Silke Schmidt een wereldrecord V60 gelopen. Het lukt ons steeds weer om zonder startgelden een sterk veld bijeen te krijgen.

In 2020 ging de loop niet door, vanwege de corona-epidemie.
In de toekomst hopen we, in samenwerking met onze sponsoren, ondersteunende bedrijven en honderden vrijwilligers, weer prachtige evenementen te kunnen organiseren.

* FORTIUS is een omnisportvereniging in Dordrecht, die in 2017 is ontstaan uit een fusie tussen de Dordtse Kracht en Atletiekvereniging Hercules (opgericht in 1896) en atletiekvereniging Parthenon (opgericht in 1948).